Tulevia oopperaesityksiä 2016

Suomessa merkittävin oopperatapahtuma on Savonlinnan oopperajuhlat. Tänä vuonna pääteemana on italialainen ooppera.

nyslott_255879970

Savonlinnan oopperajuhlien ohjelmistossa on kolme William Shakespearen näytelmiin perustuvaa oopperaa, jotka on säveltänyt Giuseppe Verdi: Otello, Falstaff sekä Macbeth. Otelloa pidetään Verdin monipuolisimpana oopperana ja se sisältää Verdin vaativimman tenoriosan. Falstaff on ensimmäistä kertaa oopperajuhlien ohjelmistossa. Se on koominen kertomus Sir John Falstaffista, huijarista joka tekee parhaansa saadakseen sekä rahat että naiset. Macbeth on teatraalinen, maailman tunnetuimpiin teoksiin kuuluva ooppera, joka on täynnä dramaattisia juonenkäänteitä.

Näiden lisäksi esitetään Giacomo Puccinin taiteilijaelämästä ja rakkaudesta kertova La Bohème sekä Vincenco Bellinin Norma, joka on yksi historian vaativimmista sopraanorooleista. Italiankielisten oopperoiden kattaukseen lisätään vielä Mozartin Don Giovanni, huoleton naistenkaataja, joka joutuu pulaan seikkailuissaan. Se on klassikko, jossa yhdistyvät draama ja komiikka loistavalla tavalla. Italialaisten mestariteosten rinnalla nähdään myös tsekkiläisen säveltäjän Leoš Janáčekin miehinen tarina Kuolleesta talosta. Savonlinnan oopperajuhlilla esitetään myös Punahilkka, laulettu satuooppera lapsille.

Kansallisooppera tarjoaa laajan valikoiman oopperaa; luvassa on kuuluisa Mozartin Figaron häät, Straussin sensaatio Elektra, Tšaikovskin raastava rakkaustarina Jevgeni Onegin, Wagnerin ensimmäinen mestariteos Lentävä Hollantilainen sekä erikoisuutena Karólína Eiríksdóttirin Magnus-Maria: ooppera oikeasta sukupuolesta. Lapsille sopiva esitys on Taaperoiden taidetuokio, Taikahuilu. Jos kaipaat jotain uutta ja säväyttävää, CircOpera yhdistää sirkuksen ja oopperan.