Suomalaisia tunnettuja artisteja

Suomi on pieni maa, mutta meillä on monia kansainvälisesti tunnettuja artisteja, niin yhtyeitä kuin säveltäjiäkin. Kukapa ei tuntisi Jean Sibeliusta? Oopperamaailman huipulle tiensä ovat löytäneet Karita Mattila, Jorma Hynninen sekä Martti Talvela. Heistä Karita Mattilan nimi tunnetaan varmasti monessa maassa.

Yhtyeistä esimerkiksi Ville Valon tähdittämä HIM on varmasti tällä hetkellä tunnetuin suomalaisbändi, vaikka euroviisuvoitollaan Lordi teki Suomen tunnetuksi pienessä hetkessä hittibiisillä ’Hard Rock Hallelujah’. Niin ikään Tarja Turunen on niittänyt suosiota maailmalla, ensin yhdessä metallibändi Nightwishin kanssa sekä sittemmin sopraanona. Hänen erikoisuutensa oopperalaulajana metallibändissä on ollut erittäin ainutlaatuinen valinta sekä tie maineeseen. Suomesta on pongahtanut useampiakin metallisävytteisiä bändejä maailmalle. Muistettakoon 90-luvun alulta Apocalyptica ja sittemmin 2000-luvun alkupuolelta The Rasmuksen ’In The Shadows’ –biisi, Bomfunk Mc:n ’Freestyler’ sekä Darude ’Sandstrom’-kappaleellaan.

Arja Saijonmaa ei ehkä ole se tunnetuin suomalaisartisti, mutta muistettakoon hänen maailmanympärysmatkansa Mikis Theodorakiksen kanssa 70-luvun alussa, joka innoitti häntä luomaan kreikkalaissävytteistä pohjolaismusiikkia. Michael Monroe alias Mike tunnetaan suomalaislaulajana maailmankuulussa hevibändissä Hanoi Rocks. Suomesta löytyy myös omaleimainen goottirockbändi The 69 Eyes, joka keikkailee ympäri maailmaa.

Suomalaisista tuottajista ja biisintekijöistä muun muassa Teemu Brunila on niittänyt mainetta tekemällä biisejä esimerkiksi Flo Ridalle sekä David Guettalle.

Joka vuosi syntyy uusia tähtiä ja parhaillaankin kotimaisista artisteista monet tekevät kovaa työtä, ei pelkästään noustakseen maailmantähdiksi vaan tekemällä uraa Euroopan maissa. Tästä esimerkkinä Isac Elliot ja hänen Norjan maineensa, Benjaminin maine Espanjassa sekä Sunrise Avenuen maine Saksassa.