Pelimusiikin nopea kehittyminen

Sitä mukaa, kun pelit ovat kehittyneet ja pelimarkkinat ovat kasvaneet, on myös pelimusiikki kehittynyt. Pelejä pelataan nykyään yhä enemmän, koska yhä useammalla on tietokone ja älypuhelin käytössään ja netin kautta pelejä on helppo hankkia käyttöön.

Aiemmin peleissä käytettiin teknisten rajoitteiden takia melko yksinkertaisia melodioita, mutta nykyään niiden musiikki voi olla jopa sinfoniaorkesterin säveltämää. Vaikuttava musiikki tuo peleihin syvyyttä ja herättää tunteita. Monesti musiikki ei enää ole vain taustalla, vaan siitä on muodostunut tärkeä osa peliä. Parantunut tekniikka on mahdollistanut tämän kehityksen ja pelien äänimaailma on nykyään jo elämys itsessään.

Peleihin säveltäminen on haastavaa

Musiikintekijöiden keskuudessa pelibisneksestä on tullut hyvin merkittävä markkina-alue ja se työllistää yhä useamman säveltäjän. Pelien musiikkeihin satsataan moninkertaisesti ja moni säveltäjä tienaa nykyään suuren osan tuloistaan juuri peleihin säveltämillään musiikeilla. Peleissä käytetyt musiikit muistuttavat elokuvamusiikkia, mutta elokuviin ja peleihin säveltämisessä on eronsa. Elokuvissa sävelmä kuullaan kerran, pelaaja taas kuulee sävelmän toistuvasti pelatessaan. Siksi sävellyksien pitää erota toisistaan ja niistä pitää luoda lukuisia variaatiota, jotta pelaaja ei kyllästyisi kuuntelemaan samaa sävelmää. Siksi myös säveltäjän tulee pelata peliä paljon, jotta hän voisi kokea sen tuomat elämykset ja jotta hän voisi saada musiikin täsmäämään pelin eri vaiheisiin ja tunnelmiin. Säveltäjien mukaan pyrkimyksenä on tulevaisuudessa luoda pelimusiikista aivan oma musiikinalansa, joka eroaa muun muassa elokuvien soundtrackeista ja muusta musiikista.

Vaikuttavaa musiikkia jopa videokolikkopeleissä

Hyvä esimerkki vaikuttavasta pelimusiikista voidaan kuulla vampyyriaiheisessa Dracula-videokolikkopelissä . Pelissä käytetyt musiikit kuulostavat laatunsa puolesta siltä, kuin ne olisi nauhoitettu oikean orkesterin kanssa. Sävelmät tuovat peliin todella selkäpiitä karmivan tunnelman jo alusta asti ja musiikit tehostavat myös pelissä käytettyjä muita jännittäviä ääniefektejä ja visuaalisia toimintoja. Musiikista tulee mieleen klassiset Dracula-aiheiset elokuvat ja se vie ajatukset pimeälle keskiajalle. Laadukkaat grafiikat ja pelin ylipäätään korkealaatuinen toteutus tekevät vaikutuksen ja sen musiikki tehostaa tätä vaikutelmaa yhä entisestään. Videokolikkopelin pelaaminen ei koskaan ole ollut näin jännittävää!