Opera Cava

Satumaisen kaunis Nilsiän Louhosareena on itse asiassa entinen kvartsi louhos. Maan kattaa puhtaan valkoinen kvartsihiekka ja taustalla vartioivat jylhät kallioseinät. Kun paikalle raahataan muutama penkkirivi ja näyttämö, niin kauniinpaa konsertti paikkaa saa hakea.

Paikka on varmasti operan arvoinen ja sitä Louhosareenalla tarjottiinkin vuodesta 2004 aina vuoteen 2007 asti vuosittain, jolloin paikallinen musiikkifestivaali tunnettiin nimellä Opera Cava. Tasokkaasta ohjelmasta löytyivät Taikahuilu, Paholaisen palkka-ampuja ja Viimeiset kiusaukset. ja joka vuosi ohjelma toteutettiin lahjakkaiden ammattilaisten avuin.

Mutta rahapuolella kaikki ei ollut kohdallaan. Jossain mätti ja kävi ikävästi niin, että vuonna 2008 louhos ooppera hakeutui konkurssiin, ja vuosittaiset näytännöt lakkautettiin. Taiteen tekeminen ei ole halpaa ja ehkä avustukset eivät heruneet paikkakunnalle ajoissa. Suosittujen festivaalien järjestäminen vaatii usein monen yrittäjän tukea ja yhteistyötä, jota Nilsiälläkin olisi tarvittu Opera Cavan jatkumiseksi.

Luonnon kauneudestaan huolimatta Louhosareenalle ei ole nykyisin yleistä pääsyä. Se on yksityisessä omistuksessa ja sinne pääsy on estetty puomein ja portein. Ehkä jokunen lintu helskyttelee aamusointejaan rauhaisessa maisemassa ja riemuitsee paikan taikamaisesta akuustiikasta. Näin kuvittelisin.

Onneksi me ihmis-paratkin pääsemme aika ajoin nauttimaan Nilsän harvinaisuudesta, sillä kaupungin omistamien penkkirivien taas sinne siirryttyä, on paikkalla pidetty aika ajoin konsertteja. Paikalliset kulttuuri tiedoitukset mahdollisesti kattavat tulevia esityksiä. Toivoa sopii, että luonon kauneus ja taide yhtyvät taas pian Nilsiälläkin.