Oopperamusiikki

Oopperassa pääosassa ovat aina laulajat, jotka lajitellaan äänialansa mukaan. Sopraano, mezzosopraano, kontra-altto, altto, tenori, baritoni ja basso ovat oopperan eri äänialat, korkeimmasta matalaan. Sopraano, mezzosopraano ja kontra-altto kuuluvat useimmiten naisille ja tenori, baritoni ja basso miehille. Toisinaan voi kuitenkin olla mahdollista, että joillakin laulajilla, sukupuolesta riippumatta, on erityisen matala tai poikkeuksellisen korkea ääni. Oopperassa käytetään pääsääntöisesti kahta eri laulutyyliä. Resitatiivia, joka on puhemaista laulua, sekä aarioita.

Oopperassa on usein täysmittainen sinfoniaorkesteri. Duoja, trioja, kvartetteja, kvintettejä sekä kuoro-osuuksia käytetään teoksesta riippuen.

Ooppera syntyi Florencessa, Italiassa, 1600-luvun loppupuolella. Ensimmäinen oopperaksi nimitetty teos oli Jacopo Perin Dafne, joka syntyi jo 1500-luvun lopussa. Ensimmäinen merkittävä oopperasäveltäjä oli kuitenkin Claudio Monteverdi, jonka teokset muokkasivat oopperaa sellaiseen muotoon, joka on vielä tänäkin päivänä nähtävissä.
Wagner oli merkittävä vaikuttaja oopperan synnyssä. Saksalaisen säveltäjän uudistuksellinen tyyli muokkasi oopperaa voimakkaasti 1800-luvulla. Oopperasta tuli kokonaistaideteos, joka yhdisti kirjallisen, musiikillisen ja näytelmällisen taiteen yhdeksi teokseksi.

Historian kuuluisimpiin oopperasäveltäjiin kuuluu Monteverdin ja Wagnerin lisäksi W.A Mozart. Hän kirjoitti yhteensä 22 oopperaa, vaikka nykyään vain muutamaa niistä esitetään. Näistä Don Giovanni, Figaron häät sekä Taikahuilu ovat suosituimmat.

Rossini oli italialainen säveltäjä, jonka kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat Wilhelm Tell, Sevillan parturi ja Tuhkimo. Myös Puccini oli italialainen säveltäjä, joka vuorostaan tuli tunnetuksi La Bohèmesta, Toscasta ja Madame Butterflystä.

Näitä klassisia oopperoita esitetään edelleen ympäri maailmaa ja niihin tutustuminen luo musiikinrakastajalle mieleenpainuvan matkan läpi oopperan historian.