Musiikki Suomessa

Musiikilla on vahvat perinteet Suomessa, sillä kautta aikojen suomalaiset ovat rakastaneet omaa musiikkiaan. Myös kansalliseeppoksemme, Kalevala, muodostuu runoista ja lauluista – tarinoiden mukaan joskus välejä selviteltiin laulaen ja heikompi osapuoli vajosi suohon!

Onneksi maassa järjestettyjen tuhansien laulukilpailujen voitotta jääneet artistit säästyvät tämän kaltaiselta kohtalolta. Voittajia kyllä juhlitaan ja kruunaillaan kaikenmoisin tittelein, joista yksi suosituimmista on Tango kuningas tai kuningatar.

Laulun lisäksi eri instrumenttien soittamista arvostetaan Suomessa tavattomasti. Pelimannimusiikista metalliin ja kaikkenlainen soitto, laulu, tanssia unohtamatta, ovat suomalaisille hyvä syy kokoontumiseen. Jo pienelläkin porukalla suomalaiset pistävät pystyyn musiikkifestivaalit ja kaikenlainen kansa kiiruhtaa paikalle kuulemaan säveliä. Kesä on tietenkin festareiden pääaikaista ajankohtaa, mutta monet juhlat ovat järjestetty saleihin ja rakennuksiin ja ovat siten mahdollista viettää, vaikka lumi vielä peittäisi peltoja.

Jokapäiväinen arkikin sujuu parhaiten musiikin tahtiin. Musiikkiin keskittyvät radio asemat hallitsevat radioaaltoja ja suomalaisen korva helposti kääntyy kotimaisen musiikin – etenkin iskelmämusiikin puoleen. Vapaalle heittäessään suomalainen mielellään kuuntelee elävää musiikkia, jonka tahtiin tanssitaan – samasta syystä kait musiikkifestivaalienkin suosio on selitettävissä.

Koska suomalaisten musiikinmaku ei ole kuitenkaan suppea, heille kelpaa myös ulkomailta tullut musiikki erittäin hyvin. Varsinkin pop, sama mikä soi ympäri maailmaa, saa suosiota myös Suomessa. Kansanmusiikista ihastuneet hakevat inspiraatiota joka maailman joka kolkasta. Suomalainen on aina kiinnostunut, mitä muuta mahdollista kuunneltavaa on saatavilla, vaikka oman maan musiikki olisikin lähinnä sydäntä.

Suomessa musiikin opetus alkaa jo ipana-vuosina ennen varsinaisen koulun alkamista ja siitä se sitten jatkuu innostavana ja erittäin korkeatasoisena. Suomalaista musiikin opetusta kadehditaan monella tahoa. Opetuksen pohjana on, että opiskelu on hauskaa, se antaa hyvän teknisen tiedon ja taidon ja on samalla luovaa. Yksilöllisyys heijastuu monen musiikki taiteilijan tuotannosta. Näin meillä.