Musiikin osuus peleissä

Netissä pelattavien pelien valtaisa suosio perustuu moneen seikkaan, kuten idea, juoni, tekninen toteutus, grafiikka ja voittaminen silloin tällöin, kun taitoa pelaamiseen on karttunut. Kermana kakun päällä on hyvä musiikki.

Pelien musiikki on kehittynyt vuosi vuodelta samalla kun tekniikka on tuonnut yhä idea-rikkaampia mahdollisuuksia kuvioihin. Musiikin osuus on kaupallisestikin tärkeää, sillä kuluttajan mieltä ei pidä pahoittaa huonolla äänityksellä, mikä saisi hänet valitsemaan kilpailevan pelin suosikikseen.

Muutama esimerkki hyvin hallitusta videopeli-musiikista: Monen pelaajan listaykkönen on Tearaway, jonka aikana pelaaja nauttii hämmästyttävän monesta musiikkiteemasta. On pehmeää, ihan sulamispisteeseen asti, mystistä sekä folkkia. Tämän pelin musiikki ei ole digitaalia, vaan aidosti instrumenteille sävellettyä ja sovitettua tavaraa – jopa muusikoiden epäsointuiset vivahteet on jätetty korjaamatta. Seikka ei suinkaan häiritse, vaan antaa peliin inhimillisyyttä.

Ei yhtää pahempi ole Fire Emblem: Awakening. Sotaisaa ja miehekästä, seassa melodista ja kaihoisaa, ja yhdistyessään ne kertovat vetävästi ja viehättävästi pelin kulusta. Voimakkuus punoutuu rauhallisuuteen eikä daamasta ole puutetta. Pelaaja voi hyvin kuvitella olevansa sotakentällä joskus voitokkaan ylpeänä, joskus melankolisen haikeana, ympärillä olevista tapahtumista riippuen.

Pelit ovat hauskoja ilman jykevää dramatiikkaakin. Aina ei ole aikaa vallata kokonaista valtakuntaa: pieni hedelmäpelikin piristää hetkeä. Olipa peli suunniteltu lapsille tai aikuisille, siihen on kuitenkin liitetty musiikki takaamaan tapahtumien sarjaa tunnelmallisesti.

Pariksi esimerkiksi tästä sarjasta otettakoon pelit, jotka ovat tarjolla Betsafe sivustolla jossa ne ovat helposti löydettävissä. Casinomeisters lyö ruutuun melko tasaisen tahdin, jota kiidätetään rock-kitaralla. Meno on keveää ja soolot säestävät voittojen kerääntymistä. Disco Spins palauttaa pelaajan 70-luvun disco-aikaan mukavan letkeällä tanssahtavalla musiikilla. Mukana on aivan varmasti pyörähdyksiä, nyrkkien rullaamista hartiakohotuksin ja muutama vuosikymmeneen sopiva raajojen ojentelu. Hauskaa menoa, jota saattaa yhä tavata firman pikkujoulu-iltana.

Kaikkien pelaajien makua eivät parhaatkaan pelien suunnittelijat pysty kattamaan. Joskus sattuu, että musiikki ei miellytä, ja onneksi pelaajalla on mahdollisuus kääntää äänet pois. Pelejä voi pelata ilman musiikkia, tai sitten omat napit korviin ja suosikkimusa soimaan. Se ei vastaa pelin tapahtumia, mutta ei myöskään ärsytä.