Kansallisooppera ja Musiikkitalo luovat taidemusiikin keskuksen

Helsingissä Töölönlahden rannalla on oikea taidemusiikin tihentymä. Uusi Musiikkitalo on lunastanut loistavasti paikkansa upeana ja monipuolisena konserttitalona. Kansallisooppera, jonka hinnasta aikanaan rutistiin, on osoittautunut jatkuvasti loppuunmyytyjen produktioiden taloksi. Helsinkiläiset ja suomalaiset ympäri maan haluavat nähdä ja kuulla korkeatasoisia konsertteja, oopperoita, operetteja ja baletteja, ja he ovat myös valmiita maksamaan lipuistaan.

opera helsinki

Kukaan ei varmasti enää edes kuvittelisi, että maamme korkeatasoisin ooppera esiintyisi Aleksanterin teatterin viehättävällä, mutta toivottaman pienellä ja vanhanaikaisella lavalla. Salikin olisi siellä niin pieni, että yleisöä mahtuisi vain murto-osa ja lipputulot jäisivät onnettoman pieniksi. Olemme onnellisia ja ylpeitä uudesta Oopperatalostamme ja suorastaan unohdamme, millaista metakkaa sen vastustajat pitivät aikanaan.

Musiikkitalo ei kohdannut missään vaiheessa aivan yhtä suurta vastustusta kuin Oopperatalo. Se onnistuttiin markkinoimaan paremmin suuremman yleisön talona, vaikka tosiasiassa sielläkin esitetään etupäässä taidemusiikkia, jota perinteisesti kutsutaan klassiseksi musiikiksi. Ja olivathan Monttubileet koko kansan juhla.

Sibelius-Akatemian opinnoille välttämättömät tilat oikeuttivat talon rakentamista omalta osaltaan ja hyvä niin: saimme hienon talon, jossa musiikki soi niin, ettei upeimmankaan solistin tai kuuluisimmankaan kapellimestarin edessä tarvitse tuntea häpeää, kuten usein tunsimme pakottaessamme heidät esiintymään Finlandia-talon tukkoisessa akustiikassa. Uusi talo on suomalaisen musiikkiosaamisen tasoinen, ja suomalaiset huippumuusikot ovat sen ansainneet. Tulevien sukupolvien taas on hyvä kasvaa sen harjoitusluokissa ja saleissa.