Elokuva musiikki

Elokuva kertoo tarinan; tarinaan tarvitaan tunnelmaa, ja tunnelma syntyy musiikilla. Elokuvaa katsellessamme olemme tottuneet taustamusiikkiin, jonka tuudittamana eläydymme filmin kauhunhetkiin, onnellisiin osiin tai koomisiin tilanteisiin. Jokaiseen tunnelmaan sopii oma tietynlainen musiikki.

Ilman tätä johdatusta, esitys saattaisi jäädä vaimeaksi ja latteaksi… näyttelijöiden olisi panostettava paljon enenmän rooliin, ja näyttelemisestä saattaisi tulla koomista ja epäluonnollista – eli palattaisiin mykkä-elokuvien tasolle!

Viime aikoina on tullut yhä muodikkaammaksi täyttää filmiä esityksellä, jossa on sävellyksen lisäksi myös sanat. Sanoitus tietenkin liittyy osaltaan filmin juoneen, mutta biisi voidaan myös irroittaa elokuvasta omaksi esityksekseen, ja tämän kaltaiset laulut monesti nousevat kansan suosioon elokuvan suosiosta riippumatta. Monet ikivihreät nuotitukset ovat saaneet alkunsa elokuvista ja samaan linjaan pyritään nykyisinkin. Miksi lopettaa rahantulo, kun filmi jää pölyttymään arkistoihin? Musiikilla on paljon pidempi ”hylly-ikä” kuin elokuvilla.

Aivan ensinmäinen elokuvamusiikki oli elävää musiikkia, jota soitteli joku taitavasti pienolla elokuvan pyöriessä valkokankaalla, silloin kun ei oltu vielä keksitty, miten filmiin lisättäisiin ääni. Kun äänitys filmille lopulta onnistui, liittyi musiikki elokuvaan yhä syvemmin. Musiikista ei vastannut enää vain yksi soittaja, vaan mukaan tuli kokonainen sinfoniaorkesteri, ja laatu oli sen mukaista. Nykyisin musiikkia voidaan luoda teknisesti ilman yhtää ainoaa jousta tai torvea, ja se on tasokasta kuunneltavaa. Siitä huolimatta laadukasta elokuvamusiikkia yhä tehdään perinteisesti orkesterin soitettavaksi.

Joskus elokuva muovautuu jo valmiin musiikin ympärille, näin etenkin animaatio filmeissä. Näistä mainittakoon Disney-filmit, joiden studio ei ole koskan löytänyt vähäistäkään syytä olla käyttämättä muiden taiteilijoiden työtä inspiraatioon. Kuinkahan monta versiota satujen prinsessoistakin vielä löytyy, kirja-klassikoista puhumattakaan? Miksi siis ei musiikki? Me katsojathan vain hyödymme eläytyessämme kuvan liittyessä musiikkiin.