Dogge Doggelito – monilahjakkuus

Dogge Doggelito on läntisen naapurimaamme yksi näkyvimpiä hahmoja. Räppäri, näyttelijä, teologian opiskelija, kirjailija, luennoitsija ja innokas pokerinpelaaja, on myös neljän alaikäisen lapsen yksinhuoltajaisä. Aikansa tähän kaikkeen hän saa riittämään neljän tunnin yöunilla ja loppumattomalla positiivisella energialla.

Douglas Leon syntyi vuonna 1975 Albyn lähiössä, Tukholmassa. Hänen isänsä on venezuelalainen ja äitinsä ruotsalainen. Hän itse on vitsaillen sanonut olevansa puoliksi viikinki, puoliksi intiaani. Doggen perhe oli köyhä, eikä varaa ollut kalliisiin harrastuksiin, joten perheen lapset opettelivat räppäämään. Dogge oli vasta 11-vuotias aloittaessaan rap-uransa. Hän halusi alun perin näyttelijäksi, mutta mikään teatterikoulu ei halunnut häntä, joten räpistä tuli hänelle ammatti. Dogge Doggelitosta tuli tälle räppärille taiteilijanimi ja sitä hän käyttänyt siitä asti.

Dogge osallistui moniin rap-kilpailuihin ja perusti rap-yhtye The Latin Kingsin vain 16-vuotiaana Salazar-veljesten kanssa. He tulivat seuraavana vuonna kolmansiksi rap-kilpailuissa ja pari vuotta myöhemmin julkaisivat ensimmäisen albuminsa. The Latin Kings räppäsi ruotsiksi, mikä oli ennenkuulumatonta, sillä siihen aikaan kaikille rap-artisteille oli tärkeää räpätä englanniksi kuten valtameren takaiset esikuvansakin. Albumi sai kuitenkin suursuosion ja voitti mm. kaksi Grammya.

Suvaitsevainen paha poika

Jos vakuuttavalla räppärillä pitää olla kriminaalitaustaa, on Doggella sekin puoli kunnossa. Hän oli vain 18-vuotias, kun joutui muutamaksi kuukaudeksi vankilaan lyötyään poliisia tämän syydettyä Doggen päälle rasistisia herjauksia. Dogge puhuu tästä avoimesti ilman katkeruutta ja hän onkin yksi maansa näkyvimpiä antirasistisia hahmoja. Hän on yhteiskunnallisesti aktiivinen ja on ollut mukana perustamassa antirasistisia kampanjoita.

Dogge on asunut koko ikänsä Albyn Botkyrkassa, paitsi kolme kuukautta 2000-luvun alussa, kun hän tapasi elämänsä suuren rakkauden Leonidan, johon Dogge rakastui korvaan myöden ja muutti tämän luo asumaan Tukholman Söderiin. Asuminen ahtaasti yksiössä trendikkäällä alueella ei kuitenkaan toiminut pidemmän päälle, vaan pariskunta muutti Albyyn, jossa sai samalla rahalla kymmenen huoneen rivitalon. Leonida tuli raskaaksi ja sai tytön, Biancan.

Doggen elämä ei ole ollut pelkkää menestyksestä toiseen tanssimista, vaan hän kokenut myös vastoinkäymisiä. Leonida kuoli syöpään pian Biancan syntymän jälkeen ja Dogge vaipui masennukseen. The Latin Kings sai lähteä, Dogge oli saanut bändistä tarpeekseen. Hän tekstasi veljeksille ykskantaan, ilmoittaen, ettei ikinä halua nähdä heitä enää. Tähän päivään mennessä hän ei ole ollut Salazar-veljesten kanssa yhteyksissä, ja he ovat muuttaneet pois Ruotsista.

Tunnettu mainoskasvo

Dogge oli myös ensimmäisiä maansa artisteja, jotka esiintyivät mainoksissa. Hän mainosti vuonna 2005 polkupyöriä Elgigantin mainoskampanjassa ja se aiheutti suuren kohun. Nykypäivänä on aivan normaalia, että artistit mainostavat milloin mitäkin, mutta kymmenen vuotta sitten se oli ennenkuulumatonta. Kansa jonotti ostamaan Doggen mainostamia polkupyöriä, mutta lehdet leimasivat hänet teeskentelijäksi ja säälivät häntä alentumisesta mainoksiin. Dogge kuitenkin kuittasi mainoksesta hyvät tilit ja hänen suosionsa vain kasvoi. Nyt hänet tunnettiin myös The Latin Kingsin ulkopuolella.

Vuonna 2006 laajensi Dogge repertuaariaan entisestään. Hän ei ollut ikinä pelannut pokeria, mutta osallistui Svenska Spelin järjestämään bootcampiin, jonka tarkoituksena oli valmentaa eritasoisia pokerinpelaajia osallistumaan ja voittamaan pokerin Ruotsin mestaruus. Bootcampissa keskityttiin niihin eri elementteihin, jotka ovat tärkeintä hyvälle pokerinpelaajalle, kuten uskallus, nopea ajattelu sekä kärsivällisyys. Siellä tulivat tutuiksi myös pokerin eri lajit Texas Hold’emistä Pot Limit Omahaan. Dogge jatkaa edelleen pokerinpeluuta sekä yhteistyötä Svenska Spelin kanssa.

The Latin Kingsin jälkeen hän jatkoi rap-uraansa sooloartistina ja on julkaissut kolme albumia. Lapsuuden näyttelijäunelmakin on käynyt toteen, sillä hän on näytellyt lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Nyt, neljän lapsen yksinhuoltajaisänä hän tuntee vastuuta kaikista kasvavista lapsista ja kiertää kysyttynä luennoitsijana kouluissa puhumassa ja kertomassa omaa elämäntarinaansa sekä antamassa elämänohjeita.

Paluu koulunpenkille

Vuonna 2013, 38-vuotiaana aloitti Dogge opiskelijaelämän. Hän opiskelee Teologisessa korkeakoulussa, Tukholmassa pääaineenaan teologia. Vaikka kyseinen linja on ennen kaikkea papin ammattiin haluaville, ei Dogge näe itseään pappina ruotsalaisessa kirkossa missään vaiheessa. Hän sanoo olevansa kristitty ja kokee jumalan elämänsä supervoimana. Dogge on ennen kaikkea isä ja päivästä suurin osa meneekin lasten kuljettamiseen päivähoitoon ja harrastuksiin. Doggen elämäntehtävä onkin hänen omien sanojensa mukaan levittää Dogge-iloa, auttaa ihmisiä hetkeksi unohtamaan murheensa.